Så kan en alltför detaljerad kravspecifikation bli ett problem

by admin.

Det har nu blivit vanligt att både privata företag och den offentliga sektorn outsourcar sin IT-avdelning. Detta innebär att de anlitar ett utomstående företag som bara sköter just den biten. Fördelen med detta arrangemang är många. Bland annat så kan du få kvalificerad hjälp utan allt för stora kostnader.

Men du måste veta vad du gör när du outsourcar. Det lönar sig vanligtvis inte att bara fokusera på priset. Den billigaste firman kan också vara den bästa, men det är inte alltid självklart. Genom att ha en balanserad kravspecifikation kommer du lättare att hitta fram till den rätta. För IT är något som inget företag klarar sig utan idag, det bara måste fungera väl hela tiden.

Viktigt att ställa krav

För att bäst kunna komma fram till en bra lösning är det viktigt att känna till dina behov. Dessa är inte alltid så lätta att formulera eller ens komma fram till. Kravställning är dock en viktig del av det mesta i verksamheten. Du måste veta vad du vill ha och sedan jobba för att få det. En grundläggande mall för kravspecifikation hjälper er att eliminera tvetydigheter. För när båda parter förstår exakt vad som är involverat i avtalet så är det lättare att undvika missförstånd. Du har inte råd helt enkelt att lämna ditt IT-system hängandes på halvfart. Det bara måste fungera.

Du kanske inte förstår precis allt som sker med ditt IT-system, även om det är viktigt att ha ett visst grepp om det. Men det är här en bra IT-firma kommer in i bilden. Här har du chansen att få hjälp av experter. Som kan sitt jobb och hela tiden ser till att hålla sig uppdaterade. Du kan lita på att allting fungerar och att de konstant ser till att testa och upprätthålla den standard ni kommit överens om. Konsultbolag1 hittar rätt teknisk testare för dina behov.

En balanserad syn på kraven

Samtidigt som det är viktigt att identifiera dina behov och krav så är det inte bra om de är allt för specifika. Du måste lämna lite utrymme för oväntade situationer. Ofta är det inte förrän det hela kommit igång som du verkligen ser vad som behöver göras eller åtgärdas. Ett företag växer och utvecklas också, så nya behov kommer upp hela tiden. IT är dynamiskt, det är inte en standardlösning som du sedan lämnar åt sitt öde. Dagens Samhälle skriver i denna artikel om hur en alltför detaljerad kravspecifikation också kan vara ett problem.

Så sätt upp ramarna, men lämna de allra minsta detaljerna till ett senare skede. Annars är det lätt hänt att ditt IT-system inte kommer att fungera så bra som det borde. IT-firman menar att det inte ingår i deras uppgifter eftersom det inte står på den detaljerade listan. Du tycker att det borde vara inkluderat eftersom du betalar varje månad. Därför är det bättre att ha ett flexibelt avtal, som ändå återspeglar dina egentliga behov och krav.

När kraven bör vara tuffa

Det är inte alltid så lätt att hitta en balans med alla dessa krav. Du kan inte chansa på ditt IT-system, det måste fungera väl. Här gäller det att se närmare på de firmor du funderar på att anlita, och jämföra inte bara priser men även vad du får för det. Naturligtvis är kompetens och erfarenhet andra faktorer som spelar en stor roll i ditt val.

Ibland kan det dock löna sig med en mer detaljerad kravspecifikation. Ett exempel är försäkringsbolagens listor för miljövänliga bilar. Folksam jobbar hårt för att hjälpa svenskarna välja rätt genom att kontrollera och ställa krav. Expressen rapporterar i den här artikeln att kravspecifikationen för bilar är detaljerad. Bland annat ser de på utsläpp, bromsar och lampor. Allt för att göra vägarna säkrare och miljön mindre förorenad.

Krav som lönar sig

Bilar är ett bra exempel på när det är viktigt med stora och detaljerade kravspecifikationer. Men för ett helt vanligt företag så handlar det om drift och förtjänster. För att kunna jobba måste du ha ett IT-system som fungerar. Med jämna mellanrum uppstår det problem eller frågeställningar och då vill du ha en konstant och lätt tillgänglig support. Allt detta måste vara inkluderat i avtalet. Om du från början har gjort en allt för detaljerad kravspecifikation kan det hända att du inte får den hjälp du behöver.

Det är därför viktigt att hitta en gyllene medelväg. Att ställa krav och visa upp vad företaget har behov av. Hitta någon som kan uppfylla dessa krav men ändå vara tillgänglig för sådant som uppstår längs med vägen. Hela tiden med målet att ha ett system som alltid är aktivt och som tillåter dig att gå framåt med verksamheten. Så ställ krav, men utan allt för många detaljer. Det handlar inte om trafiksäkerhet utan om en verksamhets kontinuerliga drift.