Så inreder du hållbart

by admin.

Att inreda ett hem är en härlig erfarenhet. Du läser kataloger och surfar runt på nätet. En del tar ett rum i taget. Kanske barnkammaren först om de väntar sitt första barn. Köket är också ganska viktigt eftersom alla samlas där varje dag. Men oavsett om du gör ett rum i taget eller hela hemmet på en gång så har du vissa intressanta beslut att fatta.

Dels har du en budget att ta hänsyn till. Vare sig den är i miljonklassen eller surt hopskrapade pengar så har de flesta en gräns. Du måste ofta välja var du ska satsa lite extra, och vilka möbler som du kanske kan kompromissa med. En växande trend är att inreda hemmet hållbart, det vill säga på ett så miljövänligt sätt som möjligt.

Snygga inredningsdetaljer som heter duga

Det är nu inte bara möblerna som ger ett rum karaktär. När du kompletterar med textiler och dekorationer kan ett rum bli helt annorlunda. Ibland kan det räcka med att byta ut dessa mindre saker för att få en helt ny stil. Därför satsar också många på klassiska, tidlösa möbler. Det som kostar lite mer och som du inte vill byta ut så ofta. Bloomsbury Barn är en inredningsbutik som du kan hitta på nätet.

Eftersom det finns så mycket att välja mellan ska du ta dig tid att verkligen suga in all information. Du måste inte köpa den första lampan du ser. Det är tillåtet att ta sig lite tid och hitta fram till det perfekta valet. Ibland växer ett hem fram vartefter, du känner på något sätt vad som passar in och var det ska stå. Det är klart att du vill att det ska vara någorlunda färdigt så att du kan flytta in. Men lite kan alltid komma till efteråt, hellre då att det blir perfekt. Du hittar all information du behöver på https://www.bloomsburybarn.se/inredningsstilar/shabby-chic-inredning/.

Mode i inredning

Tider och stunder påverkar det mesta här i livet. Kläder, frisyrer och även inredning följer modet. Det är ganska roligt för du kan direkt se vilken epok ett hem är från. Men vad som blivit ganska vanligt är att blanda olika tidsperioder. Många som ärvt möbler från sina gamla mor-eller farföräldrar har piffat upp dem och inkluderat dem i ett modernare möblemang. Med en annorlunda färg eller mönster kan en gammal soffa eller stol bli riktigt trendig. Göteborgs-Posten rapporterar här om hur inredningsstilar går i cykler.

Carl Larsson har gjort mycket för att dokumentera gamla dagars inredning. Många tycker om hans målningar just för att de känner igen sig. De flesta har i alla fall någon av de möbler som visas där, eller kanske textilerna. Mycket går i nytryck och även traditionella möbler görs med moderna material eller metoder.

Det samma gäller designermöbler. Du kan få imitationer som inte alls är dåliga för en bråkdel av vad originalen kostar. En hel del av dessa utformades på 1950-talet eller där omkring. Men idag så ser du dem i många hem runt om i världen. De som har råd köper original, men de flesta kan inte ens se skillnaden mellan dem och reproduktionerna.

Större återvinning av möbler

Nu för tiden är många medvetna om miljön runt omkring dem. Inte bara den som ligger närmaste huset utan också på global skala. Dels för att det är viktigt för hälsan. Ekologiska alternativ finns överallt och även om de ofta kostar lite mer så är de mycket populära. Inom inredningsvärlden finns det mycket du kan göra för att värna om miljön. Sajten Aktuell Hållbarhet skriver i en artikel om hållbar inredning.

Till att börja med kan du ta hand om det du redan har. Ju mindre du kastar bort eller byter ut desto bättre för miljön. Detta är kanske inte alltid möjligt. Alla har behov av nya saker ibland, eller så går något sönder. Men du kan göra bra val när det är dags att handla saker till hemmet. Ibland går det att göra häftiga fynd på auktioner eller loppmarknader. En del möbler finns inte i produktion längre, så du kan skapa en alldeles egen stil. I många städer finns det permanenta andrahandsbutiker eller magasin, just för att så många vill återvinna det som andra inte vill ha längre.

Skapa ett mysigt och inbjudande hem

Ett annat sätt att få det perfekta hemmet är genom att inte fokusera så mycket på just saker. Det kanske låter konstigt eftersom du behöver mycket för att hemmet ska fungera. En del inredningsexperter jobbar med en moodboard. Du bestämmer dig för vilken stil du vill ha. Den behöver inte ha en specifik möbel eller sak som centrum. Istället tänker du igenom vilken atmosfär du vill skapa och vad du vill ska vara dominerande.

Sedan måste du naturligtvis köpa möbler och andra saker som passar in med din stil. Men om du lägger vikt på dina personliga önskemål och karaktär så kommer du helt säkert att kunna hitta bra begagnade möbler som du kan använda. Speciellt om du är lite händig och kan måla om det som är slitet. Kanske köpa nya handtag och göra det mer personligt.

Hjälp med inredningen

Om du har en god vän så kan du be dem komma och titta på ditt hem. De ser allting med andra ögon, för det är ganska lätt att bli hemmavan. Låt dem vara ärliga och detaljerade, och ge dig den feedback som kan göra ditt hem till det allra bästa. För just dig, de måste känna till din smak för att kunna hjälpa till.

Ett alternativ är att anlita någon professionell. De har utbildning och erfarenhet, vilket kan ge dig det där lilla extra. Ofta kan de förstå vad kunderna önskar även om du inte kan uttrycka dig så klart. Du kanske har en tanke eller dröm, men vet inte riktigt hur den ska realiseras. Det är då som experten kommer in i bilden. De ger dig olika alternativ som du kan välja mellan och ibland kommer de upp med saker som du inte ens visste existerade.

Ett alldeles eget hem

Hela tiden så är målet att ditt hem ska bli din borg. Det vill säga att alla i familjen ska trivas där. Men också att det ska vara funktionellt och tillåta dig att ha en smidig vardag. Allt det här beror inte alltid på pengar eller hur mycket som du köper nytt. Istället är det en fråga om att tänka efter vem du är och vad du vill göra med livet.

Det låter lite vidlyftigt men är egentligen bara sunt förnuft. Alla borde ha chansen att ha ett hem som de tycker om. Vill du göra det hållbart så finns det flera möjligheter, speciellt nu när många återvinner sina saker istället för att kasta dem. Det kan ta lång tid att se hemmet växa fram som du önskar, men det är väl värt att vänta tills du hittar de perfekta sakerna.

Tänk på de små detaljerna som kan göra stor skillnad i vardagen. En liten byrå där du kan lägga ifrån dig nycklarna i hallen, samtidigt som den är bra för att lägga vantar och mössor i. Hyllan som sitter i köket, där du annars inte kan utnyttja utrymmet. Kanske målad i en härlig färg som bryter mot allting annat. Ett hem som är ditt alldeles eget.