Kommunen som tar krafttag för bättre psykisk hälsa

by admin.

Under en livstid drabbas de allra flesta människor någon gång av psykisk ohälsa. Det kan vara allt från en traumatisk händelse till något helt annat som gör att man inte mår så bra som man vanligtvis skulle göra. Tidigare fanns det ett stigma kring psykisk ohälsa men detta är inte fallet idag och allt fler människor söker sig därför till en psykoterapeut.

Kommunen som tar krafttag för bättre psykisk hälsa är bara en av de många aktörer i samhället som numera ser det som sin plikt att se till att dess medborgare mår bra i sina liv. Det är viktigt att det finns skyddsnät för den som behöver hjälpen vare sig man behöver assistans med det hela eller bara vill boka ett besök privat.

Det är ju nämligen så att alla kan drabbas av problem och känna behov av att reda ut dem tillsammans med en expert. Du kan boka psykoterapi privat. Nyfiken – du läser mer om psykoterapi på carolinekraus.se och kan därmed se om det är något för dig eller inte. Det skadar aldrig att prova en gång för att se hur det känns. Intresserad av att få veta mer – du hittar senaste nytt från Caroline på hennes Facebooksida.

Förr i tiden fanns det ett stigma när det kom till psykisk hälsa. Idag fungerar det inte alls så, det är istället ett faktum att allt fler väljer att prata om att de går till en terapeut. Har man aldrig gått förut kan man fundera över vad de faktiska fördelarna är men faktum är att de är många.

Fördelar med att gå till en terapeut

  • Du får en chans att höra vad en person som inte känner dig har för tankar kring det du kämpar med. Kommunen som tar krafttag för bättre psykisk hälsa kan rapportera om att problem och utmaningar kan handla om allt från skilsmässor till död men oavsett vad det är som får dig att vilja besöka en terapeut så betyder det att någon kan lyssna med neutrala öron.
  • Du får verktyg som du kan använda i din vardag för att på så sätt bättre hantera dina utmaningar och problem du upplever finns där. Detta är ett bra steg på vägen till att äntligen må bättre och få läget under kontroll.

Stress och terapi är vanliga ämnen i media

Media skriver och rapporterar ofta om samhällets utmaningar när det kommer till psykiskt välbefinnande. Att allt fler satsar på att besöka en terapeut privat är också det ett faktum som tydliggjorts i tidningar och på TV. I ett inslag från Sveriges Radio kan du höra mer om psykologens tips för att undvika semesterstress och detta är bara ett av de många problem som folk upplever som en allvarlig utmaning i deras liv. Vi har mycket press på oss så det gäller att hitta en balans som fungerar och ibland kan det kräva att vi går och pratar med någon.

Även om väldigt många väljer att gå privat till en terapeut är det också ett faktum att samhället i stort har ett gemensamt ansvar att hjälpa till då medborgare behöver det. Upsala Nya Tidning skriver här om hur kommunen tar krafttag för bättre psykisk hälsa och detta är en intressant artikel för alla som på något sätt kommer eller har kommit i kontakt med ämnet.

Vinterdepp är något de allra flesta i Sverige har hört talas om eftersom människorna här lever med mörker under stora delar av året. Nu kommer nyheter kring detta. Det är inte bara under mörka årstider som människan kan bli deprimerad. Expressen skriver här om vårdepressioner som blir allt vanligare i samhället. Detta kan såklart ha en mängd spännande orsaker som kan vara intressanta att läsa om.

Om du bestämt dig för att besöka en terapeut kan det vara svårt att veta hur du ska tänka när du gör ditt val av vart du vill gå. Det finns dock ett par saker du kan ta med dig när du letar efter den perfekta terapeuten för dig.

Tips för dig som letar efter den perfekta terapeuten

  • Ha koll på kostnaderna. Det kostar olika mycket att gå till en terapeut beroende på faktorer som om det sker via din arbetsgivare eller om du går helt privat till någon som inte har ett avtal med landstinget. Se därför över dina möjligheter till att få hjälp med kostnaden och även vilka möjligheter du har att betala för det hela själv. Gör gärna upp en enkel budget som du kan se över för att ta reda på om du måste spara ihop pengar för att gå eller ej. Vet du inte hur du ska tänka när du gör budgeten bör du be någon du har förtroende för om hjälp. Alternativt kan du läsa på om hur du ska göra på nätet eller i böcker.
  • Våga fråga om tips. Du har säkert någon i din närhet som gått hos en psykolog eller terapeut. Vågar du fråga runt så kan du få riktigt fina tips på någon som givit bra hjälp och stöd. Se bara till att du kollar med människor du har förtroende för så att du kan försäkra dig om att du får tillförlitliga svar.
  • Kolla gärna upp terapeuter på nätet. Där lämnar tidigare klienter ofta omdömen och dessa kan vara väl värda att ta del av även om de är anonyma för den som vill spara tid och pengar i längden. Du vill ju gärna välja rätt från start.
  • Ring och ställ frågor till den du är intresserad av att börja gå hos. Vare sig du går via kommunen som tar krafttag för bättre psykisk hälsa eller helt privat är det bra om du känner dig bekväm och har fått svar på dina undringar. Det finns många terapeuter att välja mellan så du förtjänar att få den bästa för dig. Hos många kan du få komma en första gång för att prova innan du bestämmer dig. Det är alltid smart för den som vill känna efter först.
  • Se över villkoren för din investering i en terapeut. Det är av högsta vikt att du vet vad du får när du bokar så att du har förväntningar på rätt nivå. Be gärna någon du litar på om att se över villkoren tillsammans med dig. Två par ögon är ofta bättre än ett par.

Att gå till en terapeut är att ta ansvar för sig själv och sin egen hälsa. Det är med andra ord värt det varje gång för att du på så sätt ska få ett liv i hälsans tecken.