Knyter du dina skor på rätt sätt?

by admin.

Många av oss minns nog när vi först började knyta skorna som små och hur krångligt det var. Det såg ju så enkelt ut, när mamma eller pappa knöt dem åt en. Träning ger färdighet, och med största chans så kan du nog knyta skorna på nolltid idag!

De flesta av oss använde nog skor med kardborrar som barn. Det var ju det enklaste och smidigaste sättet att ”knyta skorna” på! Då var det inget krångel med skosnörena! Nu är det väl i synnerhet barn och äldre som använder skor med kardborrar, eftersom det inte kräver mycket jobb och fingerfärdighet.

Löparskor kräver snörning på rätt sätt

Om du är en person som är intresserad av löpning så är det viktigt att du använder dig av rätt par löparskor, samt att du lär dig att snöra dem på rätt sätt. Många kan tro att skosnörena inte har någon större påverkan än att hålla skon stängd, men det är en felaktig uppfattning. Skosnörena är en oerhört viktig del av din löparskos konstruktion. Det gäller att få dina skosnören på rätt plats, annars så riskerar du att få skador som exempelvis blåsor, blå naglar eller stukningar. Dessutom kommer du inte att kunna utnyttja sulans stötdämpande effekt om du inte snörar skorna på ett korrekt sätt.

Här följer ett par råd att ha i åtanke vid knytning av skorna!

Om du känner att din häl glider upp ur din sko, så betyder det att du behöver låsa fast ankeln i skon. Detta kan även motverka pronation, som betyder att du springer längs med insidan av din fot. Detta kommer att ge ett bra grepp om din ankel, men utan att resten av din sko klämmer åt för hårt.

Om du exempelvis har en bred framfot så finns det en bra lösning även för dig! Ta ut dina skosnören, och mät dem. Skaffa fyra skosnören, som mäter hälften av de gamla skosnörenas mått. Sen kan du snöra skorna som vanligt, men du ska använda två skosnören för varje fot. På det här sättet kan du bestämma exakt hur hårt du vill att skon ska sitta runt din vrist, utan att framfoten kommer i kläm.

Ibland kan det bara vara en smaksak

Ja, ibland kan det helt enkelt bara vara en smaksak hur man väljer att snöra och knyta sina skor. Om du inte använder specifika löparskor eller dylikt, utan kanske bara använder vanliga sneakers eller promenadskor, så kanske snörningen inte spelar så oerhört stor roll. Vissa är väldigt prydliga när det kommer till att snöra och knyta sina skor, då det finns olika alternativ och metoder att välja mellan. Andra bryr sig knappt om att ens knyta skorna, och andra väljer att helst inte använda skor som kräver snörning och knytning av skosnören.

Var försiktig när du snörar och knyter dina skor. Olyckor händer lätt, så det gäller att hålla skosnörena fastknytta så du inte riskerar att snubbla. Det är lätt åtgärdat genom att göra en extra knut på den färdiga rosetten!

YouTube-klippet “hur man knyter skor” är inte speciellt svårt att skratta åt. Ja, alla har vi olika smak, även när det kommer till hur man knyter sina skor!