Allt fler hakar på brunchtrenden

by admin.

Det är inte alla trender som fortsätter efter att den första nyfikenheten har lagt sig. Men brunchtrenden är något som har blivit allt starkare med tiden. Egentligen är det ju ingenting nytt, men den har fått ett uppsving de senaste åren som allt fler hakar på. Det verkar som att svenska folket nu är redo för ett nytt sätt att leva. Söndagsbrunchen har nästan blivit en institution.

Och det är faktiskt riktigt trevligt att ta det lugnt en förmiddag då och då. De flesta har ett ganska högt tempo här i livet. Det är jobb och karriärs om ska balanseras med familj och barn. Sedan ska du helst hinna träna och gå på kurser också. Men ibland är det bra att stanna upp för att hämta andan. Sätta sig ner tillsammans med familj eller goda vänner och bara njuta av en god brunch.

Den perfekta brunchen

En del tycker om att gå till samma ställe varje gång. Som stamkund så känner du de andra gästerna och personalen på ett alldeles speciellt sätt. Det blir lite som en familjeatmosfär. Andra tycker det är roligt att prova på olika sorters bruncher, för alla har ju sin egen inriktning. Det kan vara etniska rätter, som en fransk eller amerikans brunch. Eller så satsar du på en viss sorts mat, kanske skaldjur eller ägg. Besök restaurangen Mr French.

Något annat som är viktigt är var restaurangen befinner sig. All mat smakar godare i trevliga omgivningar. Vissa restauranger ligger högt upp så att du kan njuta av utsikten medan du äter. Många vill äta brunch i Gamla stan och väljer då gärna populära restauranger. Vissa tycker om att sitta utanför när det är varmt för att se på folkvimlet. Det finns alltså otaliga alternativ, speciellt nu när allt fler restauranger serverar brunch på helgerna.

Laga din egen brunch

Men du måste ju inte alltid gå ut, även om det är bekvämast. Ibland kan det vara roligt att servera upp en brunch för familjen. Kanske bjuda in lite vänner för att umgås. Brunch kan ju ätas även på eftermiddagen, även om det är vanligast på morgonen. Det handlar om en lite lättare måltid, gärna med flera rätter att välja mellan. Den tar inte så lång tid att laga till, men inte heller att äta.

Med andra ord är den ett perfekt sätt att umgås lite extra utan att du behöver jobba allt för mycket. Aftonbladet tipsar i en artikel om hur du lagar den bästa superbrunchen. Pannkakor brukar höra till, och även omelett eller andra äggrätter. Men bara med dessa två har du ju oändliga variationer för att piffa upp måltiden.

Svenska folket äter mer

Det är vanligt att äta ute, vilket har lett till flera intressanta nya restauranger. Många går ut på lunchen, då det finns snabba, billiga erbjudanden. En romantisk middag för två är fortfarande populärt, samt att möta upp kompisarna över en måltid. Och nu har alltså brunchen kommit tillbaka med full fart. Vestmanlands Läns Tidning rapporterar i denna artikel om hur allt fler hakar på brunchtrenden. Med andra ord så har det blivit allt vanligare att träffas över en bit mat ute på stan.

En fördel med detta är att du lättare kan hålla kontakten med vänner av olika slag. Det kostar inte så mycket att gå ut på en brunch, men du får allt mer i gengäld. En liten måltid som ger dig tillfälle att umgås, utan att det tar allt för mycket tid och energi i anspråk. Tvärtom kan det vara en hjälp för dig. Efter söndagspromenaden träffas ni för brunch, och sedan har du hela eftermiddagen för dig själv. Du kommer att hinna med allt du vill göra, samtidigt som umgänget hålls vid liv.

Fördelar med brunch

Det tar alltså inte så lång tid att äta brunch. Även om en del restauranger ställer i ordning en härlig buffet så är det ändå tanken att det ska vara en lättare måltid. Men ändå så pass mättande att du klarar dig fram till middagen. Speciellt förmånligt rent tidsmässigt blir det om du väljer att gå ut istället för att laga all maten själv.

Sedan kostar det ofta mindre än en rejäl middag. En del drar sig för att gå ut så ofta på grund av kostnaderna. Med en brunch slipper du säga nej hela tiden och kan kanske vara den som organiserar det hela. Det har blivit vanligt att träffas med kompisarna någon gång i månaden för brunch. Syjuntan, fotbollslaget, bokklubben-  de flesta har ett antal bekantskapscirklar förutom de närmaste vännerna. En brunch kan vara ett utmärkt tillfälle att helt informellt umgås och lära känna varandra lite bättre.

Viktigt att äta

Forskarna är överens om att det är bra att äta tidigare på dagen. För det är då du behöver som mest energi. En brunch uppfyller allt detta, och ser till att du står dig bra många timmar. Något annat som alla är överens om är att det lönar sig att äta långsamt. Eftersom brunchen är tänkt för en lugn förmiddag i gott sällskap så uppfyller den även detta förslag.

För helst ska du ta dig tid att smaka alla de goda rätterna. Ta dig en god kopp kaffe, och eventuellt ett glas vin. En buffet är inspirerande för alla sinnen, vackert upplagd med utsökt mat. Det är inte alls så konstigt att brunch fortsätter att vara en växande trend och att allt fler hakar på den.